Ciasto marchewkowe z kawałkami orzechów- obłędnie wilgotne i obłędnie proste! Nie do końca zrobiłam tak jak za pierwszym razem, ale było tak samo udane i znikało w mgnieniu oka. Jego struktura jest zwarta, a dzięki widocznym cząstkom marchwi oraz orzechów ciasto wygląda ciekawiej i momentami chrupie. Smak jest delikatnie cynamonowy, a samo ciasto nieprzesłodzone. Pomimo, że jednym ze składników jest olej w moim odczuciu jest niewyczuwalny. Koniec końców, rób to marchewkowe szaleństwo bez zastanowienia! Jedzone przy kawie jak i przy herbacie smakuje nieziemsko.
Składniki na ciasto marchewkowe:
- 50 g orzechów włoskich, obranych
- 300 g marchwi
- 4 jajka
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1-1,5 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 300 g mąki pszennej
- 120 g oleju słonecznikowego
Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Orzechy roztłucz/ posiekaj. Połącz ze sobą wszystkie składniki na ciasto i wylej na keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w 180C przez 45 minut.
Tak upieczone i wystudzone ciasto posyp cukrem pudrem i zajadaj ze smakiem.
pyszne ciacho! Czekam na kolejne przepisy :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńPrzepyszne! Zrobiłam w formie muffinek-nie mogę się oderwać :) pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuń