niedziela, 30 października 2016

Wilgotne ciasto marchewkowe z orzechami

Ciasto marchewkowe z kawałkami orzechów- obłędnie wilgotne i obłędnie proste! Nie do końca zrobiłam tak jak za pierwszym razem, ale było tak samo udane i znikało w mgnieniu oka. Jego struktura jest zwarta, a dzięki widocznym cząstkom marchwi oraz orzechów ciasto wygląda ciekawiej i momentami chrupie. Smak jest delikatnie cynamonowy, a samo ciasto nieprzesłodzone. Pomimo, że jednym ze składników jest olej w moim odczuciu jest niewyczuwalny. Koniec końców, rób to marchewkowe szaleństwo bez zastanowienia! Jedzone przy kawie jak i przy herbacie smakuje nieziemsko.





Składniki na ciasto marchewkowe: 

  • 50 g orzechów włoskich, obranych
  • 300 g marchwi 
  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1-1,5 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 300 g mąki pszennej
  • 120 g oleju słonecznikowego







Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Orzechy roztłucz/ posiekaj. Połącz ze sobą wszystkie składniki na ciasto i wylej na keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w 180C przez 45 minut. 

Tak upieczone i wystudzone ciasto posyp cukrem pudrem i zajadaj ze smakiem. 

3 komentarze:

  1. pyszne ciacho! Czekam na kolejne przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepyszne! Zrobiłam w formie muffinek-nie mogę się oderwać :) pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń