sobota, 14 stycznia 2017

Krem z marchwi i soczewicy


Przyszły mrozy, a więc pora na syte i rozgrzewające posiłki. U mnie w tym przypadku najbardziej się sprawdzają zupy krem, które uwielbiam. Są pożywne i szybkie w przygotowaniu. Dzisiaj postawiłam na zupę krem z marchwi, a żeby była bardziej sycąca dodałam trochę zielonej soczewicy. Kolorystycznie bardziej pasuje czerwona, ale niestety nie miałam. Wystarczy miseczka takiego kremu i cały brzuch pełny :)  Zupe krem z dyni czy tak jak dzisiejszą z marchwi przyżądzam z dużą ilością ostrych przypraw i imbirem. 



Składniki: 
3 duże marchewki
3/4 szklanki soczewicy
1 cebula
2 ząbki czosnku
ok 500 ml bulionu warzywnego
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
imbir do smaku
kminek
pieprz
papryczka chilli
bazylia 
oregano
curry


Przygotowanie: 
Soczewice zalej wodą i odstaw na około 15 minut. Obierz marchew, cebule, czosnek, pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do garnka. Zalej bulionem, dorzuć ziele, liść laurowy i gotuj aż warzywa zmiękna. W tym samym czasie przepłucz soczewice i zacznij gotować w lekko osolonej wodzie do miękkości, około 15-20 minut. Gy marchew będzie miękka dodaj przyprawy i ugotowaną soczewicę. Podgotuj wszystko razem, a następnie zblenduj na jednolitą masę. 

3 komentarze:

  1. Pycha! Kocham takie zupy krem. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń