piątek, 23 grudnia 2016

Ciasto czekoladowe


To ciasto  jest największą rozpustą jaką można sobie zafundować. Idealne dla czekoladoholików. Za każdym razem gdy robię tę bombę czekoladową staram się minimalizować dawkę cukru. Na ciepło jest obłędne, lekko piankowe, rozpływającę się w ustach i ta polewa czekoladowa, mmm. Tylko leżeć, jeść i wzdychać jakie to cudo jest wspaniałe. Sprawdzi się na nadchodzące święta Bożego Narodzenia i będzie ciekawą alternatywą dla codziennych ciast.





Składniki na ciasto:
  • 250 g czekolady gorzkiej,  70% kakao
  • 6 jajek
  • 130 g masła
  • 100 g cukru
  • 50 g mąki
  • Szczypta soli

Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady, 70% kakao
  • 60 g wody
  • 60 g cukru
  • 20 g masła

Przygotowanie:

Odziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Czekoladę rozdrobnij na jak najmniejsze cząstki. Do czekolady dodaj masło i roztop w kąpieli wodnej. Do tak powstałej lekko ciepłej masy wsyp cukier i dodaj żółtka jaj. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i po chwili dodaj mąkę. Masę wlej do ubitych białek i delikatnie wymieszaj do połączenia się składników. Całość przelej do silikonowej formy wysmarowanej wcześniej masłem. W moim przypadku była to podłużna forma. Piecz w 180C przez 25 minut. 
Gdy ciasto jest w piekarniku przygotuj polewę.
Tak jak w przypadku ciasta czekoladę również podziel na małe kawałki. Dodaj do niej wodę i cukier. Rozpuść wszystko i na koniec połącz z masłem. Gotowe! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz