piątek, 16 grudnia 2016

Makaron z krewetkami




Danie w pół godziny!  Krewetki jeszcze nigdy nie wyszły mi tak pyszne, a smaki tak wspaniale się komponowały. I to nie są moje słowa tylko domowego krytyka kulinarnego :) Pomimo, że krewetki mrożone to uważam, że były na prawdę mięsiste. Smaki lekko pikantne, ale dzięki kolendrze orzeźwiające. Ostatnio przy braku czasu bardzo polubiłam dodawać gotowe pasty do dań, chociaż używam ich bardziej jako przyprawę podbijającą smak potrawy. Wiadomo, zima idzie, mniej się chce, a tłuszczyk na nadchodzące mrozy trzeba magazynować. 








Składniki:
  • 15 szt. krewetek
  • 150 g makaronu tagiatelle
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 1 czerwona cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka pomidorków cherry
  • 3 pieczarki
  • masło
  • pół łyżeczki curry
  • pół łyżczki kurkuma
  • sól 
  • pieprz
  • szczypta chilli
  • łyżka pasty TOM KHA "Kanokwan"
  • świeża lub suszona kolendra
  • pół pęczka natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Krewetki dopraw odrobiną soli, pieprzu i chilli. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek wyciśnij i podsmaż na maśle. Podduszone warzywa odsuń na bok i dorzuć krewetki. Podsmaż je około 2 minut z każdej strony i całość zdejmij z patelni. Na tę samą patelnię wrzuć pokrojone pieczarki, podduś, dodaj kreweki z cebulą i zalej mleczkiem kokosowym. Dopraw przyprawami i pastą TOM KHA. Na wolnym ogniu redukuj do zagęszczenia. W osobnym rondelku na maśle podsmaż pomidorki przekrojone na pół. Makaron ugotuj al dente, połącz z sosem i resztą składników. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz