poniedziałek, 12 grudnia 2016

Sałatka z pora


Szybka w przygotowaniu, tania i sprawdzająca się na każdą okazję. Jak wiadomo święta coraz bliżej, a czasu coraz mniej. Ostatnio przynajmniej raz w tygodniu gościła na naszym stole jako śniadanie albo późna kolacja. Przy użyciu jogurtu naturalnego nie jest zbyt "ciężka", dlatego można ją śmiało wcinać późną porą. Spisuje się idealnie, gdy do naszego domu przychodzą niezapowiedzeni goście. 





Składniki na około 5 porcji:

  • 2 pory
  • puszka kukurydzy
  • 3 jajka
  • 10 dkg szynki
  • słoik marynowanego selera
  • 2-3 łyżki majonezu
  • mały kubeczek jogurtu typu greckiego "Bakoma"
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Pora pokrój na księżyce i dodaj szczyptę soli. Odstaw na 30 minut. Zamiast soli możesz na parę minut zalać pora gorącą wodą.
Jajka ugotuj na twardo, a w między czasie kukurydzę i seler opłukaj pod wodą. Szynkę, seler, ugotowane jajka pokrój w kostkę. Posolonego pora odciśnij z damiaru wody. 
Połącz wszystkie przygotowane składniki, dodaj majonez/ jogurt dopraw do smaku i zajadaj się z trzęsącymi uszami! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz