wtorek, 17 stycznia 2017

Risotto z warzywami


Risotto może mało efektywnie wyglądające na talerzu, niezbyt proste, ale za 2-3 razem na pewno wyjdzie. Tak było w moim przypadku. Za trzecim razem danie wyszło perfekcyjne! Początek nie był prosty, bo to za dużo wody i wyszła totalna papka, gdzie ryż po prostu się rozgotował. To za mało doprawione i tak w kółko. Natomiast trzeci raz uznam nieskromnie, że wszystko było idealnie ze sobą połączone. Najbardziej smakuje nam risotto z dużą ilością warzyw i nie wiem dlaczego, ale zawsze do tego dania dodaje zielony groszek, jakoś ładnie jego zieleń komponuje się z całą resztą. Danie mimo swojej papkowatości może na talerzu wyglądać dobrze, dlatego zachęcam do kombinowania i przygotowania  ryżu w taki sposób.




Składniki na 2 porcje:


  • 120 g ryżu do risotto
  • 20 g masła
  • 20g oliwy z oliwek
  • 70 g białego wytrawnego wina
  • 310 ml wody lub bulionu warzywnego/mięsnego
  • 1 cebula czerwona
  • pół czerwonej papryki
  • 1/2 szklanki zielonego groszku
  • opcjonalnie kilka czarnych oliwek/ suszonych pomidorów/pieczarek
  • bazylia
  • pieprz
  • oregano
  • chilli
  • nać pietruszki do posypania
Przygotowanie:

Cebulę pokrój w drobną kostkę. Podduś na maśle i oliwie. Wsyp ryż risotto i praż około 3-4 minut, od czasu do czasu mieszając. Wlej białe wino i gotuj około 2 minut, do momentu wsiąknięcia płynu przez ryż. Dodaj wodę/bulion, sól i gotuj  przez 15 minut. Nie zapomnij o mieszaniu. Po upływie 10 min wrzuć resztę przygotowanych warzyw, paprykę, groszek, oliwki. Możesz też dodać kukurydzę lub czerwoną fasolę. Wszystko zależy od Twojej wyobraźni i smaku.  Przypraw tak, aby smak dla Ciebie był zadawalający i podawaj.

WSKAZÓWKI:
Gotowanie ryżu na winie możesz pominąć i od raz wlać wodę/ bulion.
Jeśli zauważysz, że ryż jest twardy, a wody zbyt mało możesz spokojnie trochę dolać i pogotować parę minut dłużej.

1 komentarz:

  1. Wygląda naprawdę super! Zapisuję przepis. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń