wtorek, 10 stycznia 2017

Cynamonowe ślimaki


Jedyne drożdżówki  jakie upiekłam pierwszy raz i piekę bardzo często ze względu na to, że są z cynamonem. Przyprawa, którą ubóstwiam z dodatkiem roztapiającego się masła, czujecie już ten zapach unoszący się po całym mieszkaniu? I chociaż czas oczekiwania na nie jest niedługi, to można oszaleć czekając na wyjęcie ich z pieca. Bez tych obłędnie cynamonowo- maślanych drożdżowych zawijańców nie wyobrażam sobie tej mroźnej pogody, gdzie temperatura wynosi -15 stopni. Mój J. również uwielbia takie aromatyczne, ciepłe bułeczki z mlekiem i gdy tylko usłyszał, że dzisiaj przyszła pora na ich przygotowanie to moja pomoc okazała się zbędna :) Dlatego dziewczyny! Zróbcie swoim lubym takie słodkości, a każdy kolejny raz będziecie rozkoszować się unoszącym zapachem. 





Składniki na ciasto:
  • 40 g świeżych drożdży
  • 220 g mleka
  • 60 g cukru
  • 500 g mąki 
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli

Nadzienie:
  • 70 g masła roztopionego
  • 1 opakowanie cynamonu
  • 60 g lub według Twoich preferencji

Przygotowanie:

Mleko, drożdże, cukier podgrzej około 1 min. Następnie dodaj resztę składników i wyrób ciasto na gładką masę. Przełóż do miski i przykrywając ściereczką odstaw na 30-40 minut w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości około 3-4 mm. Przygotowane ciasto posmaruj wcześniej roztopionym masłem, posyp równomiernie cukrem i cynamonem. Zwiń wzdłuż dłuższego boku w rulon i pokrój na talarki o grubości 2 cm. Cynamonki już prawie gotowe! Ułóż je na blaszce i włóż do piekarnika na 10-15 minut. Piecz w temperaturze 200 °C. 

4 komentarze: