poniedziałek, 13 lutego 2017

Pstrąg pieczony


A tak na rybkę mieliśmy ochotę bo dawno nie było. Najczęściej gości u nas właśnie pstrąg. Jeśli chodzi o przygotowanie to  zostawiam tę czynność J. więc mogę śmiało powiedzieć, że dzisiejszy przepis jest jego autorstwa :) Zresztą uwielbiam kiedy to on gotuje. Rybka do przygotowania prosta z niewielką ilością składników bo zgodzicie się ze mną, że  szkoda zabijać mnóstwem przypraw jej delikatny smak. Do tego pieczone ziemniaczki z odrobiną papryki, sałata z ulubionym sosem i można się zajadać. Zdrowy nie tylko piątkowy obiad gotowy. Na zbliżającą się kolację walentynkową danie idealne.







Składniki na 2 porcje:
  • 2 świeże pstrągi
  • cytryna
  • pietruszka/koperek świeży
  • sól
  • pieprz
  • czosnek
  • cebula
  • masło
  • tymianek
Przygotowanie:

Ziemniaki dobrze umyj. Aby osiągnąć taki efekt ziemniaka "wachlarza" ułóż go na łyżce i krój plasterki. Skrop oliwą, posyp papryką i piecz w piekarniku około 25 minut, następnie dołóż pstrąga. Pstrągi oczyść z łusek, umyj dokładnie w wodzie. Tak oczyszczone ryby posól od wewnątrz, połóż plasterki czosnku, cytryny oraz świeżą natkę pietruszki lub koperku. Ponacinaj skórę na jednej stronie w nacięcia włóż czosnek. Posyp tymianekiem i ułóż plastry masła. Tak przygotoanego pstrąga połóż na blaszce i piecz w piekarniu około 20 minut. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz