A tak na rybkę mieliśmy ochotę bo dawno nie było. Najczęściej gości u nas właśnie pstrąg. Jeśli chodzi o przygotowanie to zostawiam tę czynność J. więc mogę śmiało powiedzieć, że dzisiejszy przepis jest jego autorstwa :) Zresztą uwielbiam kiedy to on gotuje. Rybka do przygotowania prosta z niewielką ilością składników bo zgodzicie się ze mną, że szkoda zabijać mnóstwem przypraw jej delikatny smak. Do tego pieczone ziemniaczki z odrobiną papryki, sałata z ulubionym sosem i można się zajadać. Zdrowy nie tylko piątkowy obiad gotowy. Na zbliżającą się kolację walentynkową danie idealne.
Składniki na 2 porcje:
- 2 świeże pstrągi
- cytryna
- pietruszka/koperek świeży
- sól
- pieprz
- czosnek
- cebula
- masło
- tymianek
Przygotowanie:
Ziemniaki dobrze umyj. Aby osiągnąć taki efekt ziemniaka "wachlarza" ułóż go na łyżce i krój plasterki. Skrop oliwą, posyp papryką i piecz w piekarniku około 25 minut, następnie dołóż pstrąga. Pstrągi oczyść z łusek, umyj dokładnie w wodzie. Tak oczyszczone ryby posól od wewnątrz, połóż plasterki czosnku, cytryny oraz świeżą natkę pietruszki lub koperku. Ponacinaj skórę na jednej stronie w nacięcia włóż czosnek. Posyp tymianekiem i ułóż plastry masła. Tak przygotoanego pstrąga połóż na blaszce i piecz w piekarniu około 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz