poniedziałek, 27 lutego 2017

Pasztet warzywny



Pasztet z soczewicy, warzyw i ziaren robiłam kilka razy i dosłownie jadłam go na każdy posiłek w ciągu dnia. Jest zdrowy, bo zrobiony z samych  warzyw duszonych na wodzie. Można go jeść z dodatkami różnych sosów lub bez nich. I tak smakuje obłędnie. Ma specyficzny smak przez soczewicę więc domyślam się, że nie wszyscy będą jego zwolennikami :)



Składniki:
  • 1 szkl. soczewicy zielonej/ czerwonej
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 seler
  • 3 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 10 dkg słonecznika
  • 1/2 szkl. płatków owsianych
  • 2 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • posiekana natka pietruszki
  • łyżka słodkiej papryki
  • łyżka majeranku
  • łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • sól
  • pieprz
  • kmin

Przygotowanie:

Soczewicę namocz przez około 20 minut w zimnej wodzie. Następnie opłucz i zalej gorącą wodą (2 szklanki). Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, sól i gotuj 15-20 minut na małym ogniu, aż soczewica wchłonie wodę i będzie miękka. Cebulę posiekaj, marchew, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę podsmaż na łyżce oleju, dodaj przygotowane warzywa, podsmaż wszystko i podlej wodą. Duś około 10 minut. W tym czasie namocz słonecznik w gorącej wodzie. Gdy soczewica będzie ugotowana, przestudź ją, połącz z resztą warzyw i odcedzonym słonecznikiem, możesz również dodać trochę pestek dyni. Do tak wymieszanych warzyw dodaj resztę składników, jajka, płatki, bułkę tartą oraz przyprawy dokładnie wymieszaj i wyłóż na keksówkę. Piekarnik nagrzej do 180C i piecz około 50 minut, aż boki pasztetu będą przyrumienione.


2 komentarze:

  1. Na miniaturce przypominał mi chlebek :) Z pewnościa jest pyszny... ten słonecznik.... rewelacja ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest na prawdę pyszny i pożywny :) słonecznik lekko chrupie, zeby byl bogatszy dodałam jeszcze pestek dyni ;) spróbuj. Pozdrawiam i czekam na odpowiedź czy smakował ;)

      Usuń