Pasztet z soczewicy, warzyw i ziaren robiłam kilka razy i dosłownie jadłam go na każdy posiłek w ciągu dnia. Jest zdrowy, bo zrobiony z samych warzyw duszonych na wodzie. Można go jeść z dodatkami różnych sosów lub bez nich. I tak smakuje obłędnie. Ma specyficzny smak przez soczewicę więc domyślam się, że nie wszyscy będą jego zwolennikami :)
Składniki:
- 1 szkl. soczewicy zielonej/ czerwonej
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 seler
- 3 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 10 dkg słonecznika
- 1/2 szkl. płatków owsianych
- 2 jajka
- 2 łyżki bułki tartej
- posiekana natka pietruszki
- łyżka słodkiej papryki
- łyżka majeranku
- łyżeczka pieprzu ziołowego
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- sól
- pieprz
- kmin
Przygotowanie:
Soczewicę namocz przez około 20 minut w zimnej wodzie. Następnie opłucz i zalej gorącą wodą (2 szklanki). Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, sól i gotuj 15-20 minut na małym ogniu, aż soczewica wchłonie wodę i będzie miękka. Cebulę posiekaj, marchew, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę podsmaż na łyżce oleju, dodaj przygotowane warzywa, podsmaż wszystko i podlej wodą. Duś około 10 minut. W tym czasie namocz słonecznik w gorącej wodzie. Gdy soczewica będzie ugotowana, przestudź ją, połącz z resztą warzyw i odcedzonym słonecznikiem, możesz również dodać trochę pestek dyni. Do tak wymieszanych warzyw dodaj resztę składników, jajka, płatki, bułkę tartą oraz przyprawy dokładnie wymieszaj i wyłóż na keksówkę. Piekarnik nagrzej do 180C i piecz około 50 minut, aż boki pasztetu będą przyrumienione.
Na miniaturce przypominał mi chlebek :) Z pewnościa jest pyszny... ten słonecznik.... rewelacja ;)
OdpowiedzUsuńJest na prawdę pyszny i pożywny :) słonecznik lekko chrupie, zeby byl bogatszy dodałam jeszcze pestek dyni ;) spróbuj. Pozdrawiam i czekam na odpowiedź czy smakował ;)
Usuń